5 полезни страни на четенето

DSC_0385

Привет ✨

Днешната тема е една от любимите ми, а именно – здравословните ползи от четенето. Книгите не просто са забавно и приятно занимание, което ви пренася в други светове, но са и полезни както за тялото, така и за ума ви.

Нека започваме!

Полза #1: Фитнес за ума

Точно както всеки друг мускул в тялото, мозъкът има нужда от редовни упражнения, за да е здрав и нормално работещ. Четенето осигурява точно този тип ментална стимулация, която реално върши работата на фитнес. Можете ли да си представите? Приготвяте се за четене и мозъкът ви казва „Добре, облякох си новите дрехи за фитнес и съм готов!“. Научно доказано е, че редовното четене намалява риска от ранно отключване на деменция и Алцхаймер.

Полза #2: Борба със стреса

Чувствали ли сте се някога сякаш всичко е прекалено много и имате нужда да избягате някъде много далече? Потапяйки се в интересна книга, можете да направите точно това. Книгите предлагат чудесно бягство от реалността. Проучвания в Съсекския университет показват, че дори малко четене може да намали нивата ни на стрес с повече от 60%. Същите проучвания откриват, че четенето е по-ефикасно от слушане на музика или разходка като форма на релаксация. Невероятно, нали?

Полза #3: Подобрена памет

Докато четем трябва да се фокусираме върху сюжета и да запомняме различни герои и събития, което всъщност е забавно и полезно занимание за нашите мозъци. Всеки нов спомен, който формираме, води до създаването на нови синапси, което е просто сложната думичка за пътища в мозъка, или укрепването на стари такива.

Полза #4: Спане като бебе

Прекарвате ли много време на телефона си преди сън? Синята светлина, излъчвана от екрана на телефона ви, всъщност влияе изключително негативно на качеството на съня ви като намалява нивата на мелатонин – така наречения хормон на съня. Ако искате да се чувствате по-отпочинали и пълни с енергия сутрин, заменете зяпането на социалните мрежи с четене на интересна и интригуваща книжка.

Полза #5: По-добър фокус

Ежедневният ни живот се е превърнал в такава луда каша напоследък, че е цяло чудо, че не сме се побъркали напълно. Вниманието ни е насочено в милиони различни посоки, опитвайки се да жонглираме стотици задачки в един и същи момент. Само в рамките на 5 минути можем да пишем на приятел, да проверим пощата си, да прочетем новините или нещо друго. Това ниво на разсеяност води до завишен стрес и напрежение, което от своя страна негативно влияе на вниманието и продуктивността ни. Потапянето в книжни приключения действа като заземяващ фактор, който в крайна сметка води до подобрен фокус и качество на работа.

Надявам се, че публикацията ви е била интересна и полезна! Споделете ми какво мислите.

Усмивки и панди,
Криси 🐼

Коментари

Популярни публикации